(Mikael Sjölund)

 

Haaparousku

(Lactarius trivialis)

Erikoistietoa:

Haaparousku on Suomessa eniten ostettu ruokasieni. Haaparouskun maitiaisneste muuttuu hitaasti vihertäväksi. 

Käsittely:

Haaparouskua keitetään 5 minuuttia, jonka jälkeen se huuhdellaan ja suolataan. 

Haaparouskukääröt

500 g jauhelihaa

1 dl silputtua purjoa

2 kpl munia

½ dl korppujauhoja

1 dl pilkottuja ja suolattuja haaparouskuja

½ tl valkopippuria

1 tl hienonnettua rosmariinia

2 dl vettä

Vuoan voiteluun margariinia

Täyte:

200 g sulatejuustoa

1 dl pilkottuja ja suolattuja haaparouskuja

½ dl silputtua purjoa 

Ohje:

Laita jauheliha kulhoon. Lisää muut taikinaan tarvittavat ainekset sekaan. Anna taikinan seisoa hetken ajan, jotta se tasaantuu. Haarukan avulla notkista sulatejuusto. Lisää juuston sekaan huuhdotut, valutetut ja pilkotut haaparouskut sekä silputtu purjo. Sekoita seosta niin kauan, että siitä tulee tasaista. Kostuta leikkuulauta ja tee jauhelihataikinasta 0,5 senttimetrin paksuinen levy. Jaa levystä 7x7 cm neliöitä. Laita neliöille täytettä, kääri rullalle ja painele saumakohdat kiinni. Asettele haaparouskukääryleet voideltuun uunivuokaan ja laita ne 225 asteiseen uuniin 25 minuutiksi. Haaparouskukääryleitä voi tarjoilla esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.