(Mikael Sjölund)

 

Haavanpunikkitatti

(Leccinum aurantiacum)

Erikoistietoa:

Haavanpunikkitatille ominaista on, että aluksi sen jalan nukkatupsut ovat valkoiset, mutta vanhemmiten ne alkavat muuttua ruskean värisiksi.

Käsittely:

Kotona käytettävät haavanpunikkitatit voidaan pakastaa esikäsiteltynä. Lakki viipaloidaan pystysuunnassa ja jalka pituussuunnassa tai poikittain noin 5 millimetrin paksuisiksi viipaleiksi kuivaamista varten. Kypsennettävä perusteellisesti.

Haavanpunikkitattikeitto

5 dl haavanpunikkitatteja

1 kpl isoa sipulia

1 ½ l lihalientä

3 kpl isoja perunoita

ripaus suolaa ja valkopippuria

2 rkl öljyä

2 ½ tl rakuunaa

1 kpl laakerinlehtiä

1 rkl perunajauhoja

1 nippu persiljaa

Voidaan tarjoilla smetanan kanssa 

Ohje:

Hienonna haavanpunikkitatit ja hauduta niitä kuumassa paistinpannussa, jotta nesteet haihtuvat. Lisää joukkoon öljy ja hienonnettu sipuli. Ruskista sipuli ja haavanpunikkitatit. Kiehauta perunat lihaliemessä, lisää sipulisieniseos sekä mausteet ja kiehauta keitto. Keittoon saadaan suurus sekoittamalla perunajauho kylmään veteen ja lisäämällä se keittoon. Kiehauta vielä keitto. Koristele haavanpunikkitattikeitto hienonnetulla persiljalla. Keitto voidaan tarjoilla smetanan kanssa.