Erikoistietoa:
Herkkutatin käyttö tuli tunnetuksi, kun Kaarle XIV Juhana vei sen
Ranskasta Ruotsiin vuonna 1810. Sitä alettiin käyttää Suomen
herraskartanoissa ja pappiloissa. Vielä nykyäänkin herkkutatti on Suomen
tärkein kauppasieni.
Käsittely:
Herkkutatti voidaan
säilöä pakastamalla kokonaisena. Se säilyy hyvin myös kuivattuna,
jolloin lakki viipaloidaan pystysuunnassa ja jalka pystysuunnassa tai
poikittain. Viipaleiden tulee olla noin 5 millimetrin paksuisia.
2
dl kermaa
1 tl vaniliinisokeria
2 tl juuri poimittuja
herkkutatteja
2 kpl kiiviä
1 dl munalikööriä
Koristeeksi tuoretta
minttua tai sitruunamelissaa
Ohje:
Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljasokeri mausteeksi. Tee puhdistetuista kiiveistä ja herkkutateista viipaleita. Annostele neljään kuohuviinilasiin kerroksittain kermavaahtoa, herkkutattiviipaleita ja viimeiseksi kiiviviipaleet kunnes lasit ovat täynnä. Kaada munalikööriä laseihin ja laita lopuksi annoksien päälle koristeiksi tuoretta minttua tai sitruunamelissaa.