(Mikael Sjölund)

Herkkutatti

(Boletus edulis)

Erikoistietoa:

Herkkutatin käyttö tuli tunnetuksi, kun Kaarle XIV Juhana vei sen Ranskasta Ruotsiin vuonna 1810. Sitä alettiin käyttää Suomen herraskartanoissa ja pappiloissa. Vielä nykyäänkin herkkutatti on Suomen tärkein kauppasieni.  

Käsittely:

Herkkutatti voidaan säilöä pakastamalla kokonaisena. Se säilyy hyvin myös kuivattuna, jolloin lakki viipaloidaan pystysuunnassa ja jalka pystysuunnassa tai poikittain. Viipaleiden tulee olla noin 5 millimetrin paksuisia.

Jälkiruoka herkkutattien kera

2 dl kermaa

1 tl vaniliinisokeria

2 tl juuri poimittuja herkkutatteja

2 kpl kiiviä

1 dl munalikööriä

Koristeeksi tuoretta minttua tai sitruunamelissaa 

Ohje:

Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaniljasokeri mausteeksi. Tee puhdistetuista kiiveistä ja herkkutateista viipaleita. Annostele neljään kuohuviinilasiin kerroksittain kermavaahtoa, herkkutattiviipaleita ja viimeiseksi kiiviviipaleet kunnes lasit ovat täynnä. Kaada munalikööriä laseihin ja laita lopuksi annoksien päälle koristeiksi tuoretta minttua tai sitruunamelissaa.