(Mikael Sjölund)

 

Isohapero

(Russula paludosa)

Erikoistietoa:

Isohapero kasvaa nopeasti ja siksi satokauden huippu voi tulla yllättävän nopeasti, jopa vain muutamassa päivässä.

Käsittely:

Tuoreina myytävät isohaperot paloitellaan ostajan tarpeiden mukaisesti. Parhaiten se säilyy, kun ennen kuivaamista sen lakki ja jalka on viipaloitu 5 millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Kotona käytettävät isohaperot voidaan pakastaa hauduttamisen jälkeen omassa nesteessään.

Isohaperopiirakka 

2 dl maitoa

2 dl kermaviiliä

2 kpl munia

1 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

1 tl roseepippuria

2 ½ dl silputtua isohaperoa

100 g pekonia

1 kpl sipulia

Voiteluun:

öljyä

Pinnalle koristeluun:

silputtua ruohosipulia ja persiljaa

Ohje:

Sekoita keskenään maito ja kermaviili. Lisää joukkoon munat, vehnäjauhot ja mausteet. Kuutioi pekoni ja hienonna sipuli. Laita ne ja silputut isohaperot seoksen sekaan. Asettele taikina voideltuun piirakkavuokaan. Kypsennä isohaperopiirakkaa uunin alaosassa 225 asteessa 30 minuuttia kunnes pinta on ruskea. Sirottele ruohosipuli ja persilja pinnalle juuri ennen tarjoilua.