(Mikael Sjölund)

 

Kalvashaaparousku

(Lactarius utilis )

Erikoistietoa:

Vanhemmiten kalvashaaparouskun vaalea nahanväri haalistuu.

Käsittely:

Kalvashaaparouskua keitetään noin 5 minuuttia, jonka jälkeen se huuhdellaan ja suolataan.

Kalvashaaparouskupiiraat 

Taikina:

25 g hiivaa

4 dl maitoa

2 tl suolaa

4 dl sämpyläjauhoja

2 dl vehnäjauhoja 

Täyte:

¼ l ryöpättyjä kalvashaaparouskuja

½ dl riisiä

½ dl kermaa

1 kpl sipulia

hyppysellinen suolaa ja kirveliä

Ohje:

Kypsennä riisit suolaisessa vedessä. Sen jälkeen huuhdo ne kylmällä vedellä ja valuta vesi pois. Pilko ryöpätyt rouskut ja sipuli. Sekoita ne ja kerma riisin joukkoon. Lisää mausteet. Täytteen tulisi olla suhteelliseen kuivahkoa, jotta piiras kypsyy myös sisältä.

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää muut taikinaan tarvittavat aineet. Anna taikinan kohota. Muotoile kämmenen kokoisia ohuita levyjä ja laita ne pellille. Asettele levyille täyte ja laita sen jälkeen päälle kansi. Painele kansi tiukasti kiinni ja anna piiraiden kohota hetken ennen paistamista. Laita piiraat paistumaan 15 minuutiksi 225 asteeseen.