(Mikael Sjölund)

 

Kangashapero

(Russula decolorans)

Erikoistietoa:

Kangashaperon sato on monesti runsas jo keskikesältä lähtien.  

Käsittely:

Tuoreena myytävät kangashaperot on paloiteltava ostajan tarpeiden mukaisesti. Parhaiten se säilyy kuivattuna, kun sen lakki ja jalka on viipaloitu 5 millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Kuivauksessa kangashaperon väri alkaa harmaantua. Kotona käytettävät sienet voidaan pakastaa haudutuksen jälkeen omassa nesteessään. 

Kangashaperorulla  

5 kpl munia

5 dl maitoa

¼ dl perunajauhoja

¾ dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

yksi valkosipulin kynsi

½ tl yrttimaustesekoitusta

½ tl sitruunapippuria 

Täyte:

300 g kangashaperoita

2 kpl keskikokoista sipulia

1 rkl öljyä

hyppysellinen chilipippuria

¼ tl suolaa

150 g juustoraastetta

2 rkl ruohosipulia pilkottuna  

Ohje:

Vatkaa kananmunat ja maito. Lisää siivilän avulla vehnä- ja perunajauhot. Laita sekaan mausteet ja jätä seos turpoamaan siksi aikaa, kun täyte valmistuu. Paloittele sienet ja sipulit. Hauduta niitä pannulla öljyssä, kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää seokseen mausteet. Laita munia ja maitoa sisältävä seos reunalliselle uuninpellille, johon on laitettu leivinpaperi. Sirottele pinnalle sieniseos, juustoraastetta ja ruohosipulia. Laita munakaslevy uuniin 25 minuutiksi 200 asteeseen. Kypsennetty levy kääritään rullaksi, jota voi tarjota esimerkiksi salaatin kanssa.