(Mikael Sjölund)

 

Kangasrousku

(Lactarius rufus)

Erikoistietoa:

Kangasrouskun maku on hyvin kirpeä, mutta siitä huolimatta sen käytöllä on Suomessa pitkät perinteet. Värisienenä käytettäessä kangasrouskusta saadaan ruskeaa väriä. 

Käsittely:

Kangasrouskua keitetään 10 minuuttia, jonka jälkeen se huuhdellaan ja suolataan.

Juustoinen kangasrouskumureke

1 dl korppujauhetta

2 dl ranskankermaa

2 kpl sipuleita

3 kpl valkosipulinkynttä

2 kpl munaa

2 tl yrttisuolaa

1 tl viherpippuria

1 tl timjamia

500 g jauhelihaa

2 dl silputtuja kangasrouskuja

150 g juustoraastetta

1 dl silputtua ruohosipulia ja persiljaa

 Ohje:

Laita kulhoon ranskankerma ja sekoita sen joukkoon korppujauho. Jätä seos hetkeksi turpoamaan. Hienonna sipulit ja lisää ne, munat ja mausteet. Laita sekaan jauheliha ja silputut kangasrouskut. Sekoita niin kauan, että taikina on tasainen.

Laita kostutetulle leivinpaperille taikina 25x30 senttimetrin suuruiseksi suorakaiteenmuotoiseksi levyksi. Sirottele levyn päälle juustoraaste sekä silputtu ruohosipuli ja persilja. Rullaa levy ja nosta se pellille. Nosta kangasrouskumureke uuniin paistumaan 200 asteeseen noin 30–45 minuutiksi.