(Mikael Sjölund)

 

Karvarousku

(Lactarius torminosus)

Erikoistietoa:

Karvarouskun maku on tulisen kirpeä, jonka takia sitä ei käytetä ruokasienenä Keski- ja Etelä- Euroopassa. Karvarouskusta käytetään myös nimeä karvalaukku.

Käsittely:

Ennen kuin karvarouskusta voidaan valmistaa ruokaa, on sitä keitettävä 10 minuuttia. Sen jälkeen karvarousku huuhdellaan ja suolataan.

Karvarouskutomaatit

9 kpl tomaatteja

2 dl suolattuja karvarouskuja

½ dl silputtua ruohosipulia

120 g smetanaa

1 rkl timjamia tuoreena

 hyppysellinen mustapippuria 

Ohje:

Viillä tomaateista lakki pois ja kaiva pois tomaattien sisukset, joita voidaan käyttää kastikkeessa. Liota ja tarvittaessa keitä suolatut karvarouskut, jotta saat suolan maun vähäisemmäksi. Valuta neste pois ja pilko sienet pieniksi paloiksi. Laita sienien sekaan silputtu ruohosipuli, smetana, hienoksi leikattu timjami ja mustapippuri. Asettele koverrettuihin tomaatteihin sienisalaatti ja laita koristeeksi timjamin töyhtö. Täytetyt tomaatit voidaan tarjoilla esimerkiksi alkupaloina.