(Mikael Sjölund)

 

Koivunpunikkitatti

(Leccinum versipelle)

Erikoistietoa:

Koivunpunikkitatti on ruokasienenä hyvä, mutta siitä valmistettu ruoka voi muuttua lähes mustan väriseksi sienen mallon värinmuutoksen vuoksi. 

Käsittely:

Kotona käytettäväksi tarkoitetut koivunpunikkitatit voidaan pakastaa esikäsiteltynä. Kuivaamista varten lakki viipaloidaan pystysuunnassa ja jalka pituus- tai poikittaissuunnassa 5 millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Ennen käyttöä viipaleet tulee kuivata ja kypsentää täysin kypsiksi. Huonosti kypsennetyt koivunpunikkitatit saattavat aiheuttaa pahoinvointia tai ripulia.

Pinaattinen koivunpunikkitattivuoka 

0,5 l koivunpunikkitatteja

450 g hienonnettua pakastepinaattia

1 kpl isoa sipulia

1,5 rkl öljyä

1 nippu ruohosipulia pienittynä

1 nippu tilliä hienonnettuna

200 g fetajuustoa

2 dl raejuustoa

2 kpl munia

250 g filotaikinalevyjä

3 rkl oliiviöljyä

Ohje:

Pilko punikkitatit pieniksi paloiksi. Sulata pakastepinaatti, valuta se mahdollisimman kuivaksi ja hienonna. Pilko sipuli pieniksi paloiksi ja ruskista sitä öljyssä punikkitattien kanssa. Lisää seokseen myös hienonnettu ruohosipuli ja tilli. Jatka hauduttamista vielä noin 5 minuuttia. Sekoita sekaan pinaatti ja kypsennä vielä 5 minuuttia. Lisää juustot ja ota kasari pois liedeltä. Laita sekaan vielä munat.

Laita voideltuun uunivuokaan pohjalle puolet filotaikinalevyistä. Asettele levyjen päälle koivupunikkitatti-pinaatti seos ja laita loput levyt niiden päälle. Kypsennä vuokaa uunissa 45 minuuttia 180 asteessa. Pinaattinen tattivuoka voidaan tarjoilla esimerkiksi teen kanssa.