(Mikael Sjölund)

 

Kuusenleppärousku

(Lactarius deterrimus)

Erikoistietoa:

Kuusenleppärouskun nimessä oleva sana ”leppä” on peräisin muinaissuomenkielestä verta kuvaavasta sanasta. Nimi kuusenleppärousku annettiin, koska sen maitiaisneste on väriltään punaista ja muistuttaa verta. Maitiaisneste muuttuu kuitenkin myöhemmin vihreäksi. Värisienenä käytettäessä kuusenleppärouskusta saadaan ruskeankeltaista väriä.

Käsittely:

Kuusenleppärouskua ei tarvitse keittää ennen ruuan valmistusta kuten suurinta osa rouskuista. Paras tapa säilöä se on kuivaamalla, kun lakki on viipaloitu helttojen suuntaisesti ja jalka leikattu kahteen osaan. Hauduttamisen jälkeen voidaan kuusenleppärousku pakastaa nesteessä, mikä on syntynyt hauduttamisessa.

Kuusenleppärouskuleipäset

1 ½ dl grahamjauhoja

1 ½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

75 g margariinia

2 ½ dl hienonnettuja kuusenleppärouskuja

1 dl juustoraastetta

1 dl maitoa

 Ohje:

Sekoita keskenään jauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi joukkoon myös pehmeä margariini. Laita sekaan koko ajan hyvin sekoittaen myös juustoraaste ja maito. Taputtele käsin kaksi pyöreää leipää ja jaa ne taikanapyörällä kahdeksaan osaan. Pistele haarukalla reikiä ja laita uuniin paistumaan 15 minuutiksi 250 asteeseen. Tarjoile kuusenleppärouskuleipäset lämpimänä teen kanssa.