Erikoistietoa:
Kuusenleppärouskun
nimessä oleva sana ”leppä” on peräisin muinaissuomenkielestä verta
kuvaavasta sanasta. Nimi kuusenleppärousku annettiin, koska sen maitiaisneste
on väriltään punaista ja muistuttaa verta. Maitiaisneste muuttuu
kuitenkin myöhemmin vihreäksi. Värisienenä käytettäessä
kuusenleppärouskusta saadaan ruskeankeltaista väriä.
Käsittely:
Kuusenleppärouskua ei
tarvitse keittää ennen ruuan valmistusta kuten suurinta osa rouskuista.
Paras tapa säilöä se on kuivaamalla, kun lakki on viipaloitu helttojen
suuntaisesti ja jalka leikattu kahteen osaan. Hauduttamisen jälkeen
voidaan kuusenleppärousku pakastaa nesteessä, mikä on syntynyt
hauduttamisessa.
Kuusenleppärouskuleipäset
1 ½ dl
grahamjauhoja
1 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
75 g margariinia
2 ½ dl hienonnettuja
kuusenleppärouskuja
1 dl juustoraastetta
1 dl maitoa
Sekoita keskenään jauhot, suola ja leivinjauhe. Nypi joukkoon myös pehmeä margariini. Laita sekaan koko ajan hyvin sekoittaen myös juustoraaste ja maito. Taputtele käsin kaksi pyöreää leipää ja jaa ne taikanapyörällä kahdeksaan osaan. Pistele haarukalla reikiä ja laita uuniin paistumaan 15 minuutiksi 250 asteeseen. Tarjoile kuusenleppärouskuleipäset lämpimänä teen kanssa.