(Mikael Sjölund)

 

Mesisienet

(Armillaria mellea – ryhmä)

Erikoistietoa:

Venäläiset arvostavat mesisieniä suuresti ja kutsuvatkin niitä taigan lahjaksi.

Käsittely:

Mesisienet kannattaa kerätä mahdollisimman nuorina ja ennen kuin rengas on lähtenyt lakin sivusta. Silloin ne soveltuvat parhaiten ruuanlaittoon. Sitkeä jalka poistetaan. Mesisienestä käytetään vain lakki. Sieni tulee esikäsitellä keittämällä metallimaisen makunsa takia. Keitetyt sienet voidaan säilöä suolaamalla tai kotona käytettävät voidaan pakastaa.

Mesisieninakkikeitto

1 l mesisienien lakkeja

2 kpl porkkanoita

½ kpl kesäkurpitsaa

2 kpl sipulia

2 kpl valkosipulinkynttä

1 l lihalientä

½ tl mustapippuria

1 tl paprikajauhetta

½ tl kirveliä

2 rkl öljyä

200 g prinssinakkeja

hyppysellinen suolaa 

Koristeluun pinnalle:

silputtua ruohosipulia

 Ohje:

Keitä mesisienten lakit (esikäsittely). Valuta ne ja hienonna. Kuori porkkanat ja kesäkurpitsa ja tee niistä suikaleita. Pilko myös sipulit. Laita kattilaan rasva ja kuumenna sitä. Anna mesisienien ja kasvisten lämmitä hetken ajan ja kääntele niitä. Laita sekaan lihaliemi ja mausteet. Kiehauta seosta 10 minuuttia. Ruskista kevyesti nakit pannussa. Koemaista syntynyt seos ja lisää tarvittaessa mausteita. Sirottele keiton pinnalle ruohosipuli hiukan ennen tarjoilua.