(Mauri Korhonen)

 

Mustavahakas

(Hygrophorus camarophyllus)

Erikoistietoa:

Mustavahakas kasvaa paksusammaleisissa kuusikoissa. Sienen jalka on usein sammaleeseen uponneena ja siitä näkee vain lakin. 

Käsittely:

Tuoreet mustavahakkaat paloitellaan ostajan toiveiden mukaan. Säilöttäessä sienet viipaloidaan 5 millimetrin paksuisiksi viipaleiksi ennen kuivaamista. Kotona käytettävät mustavahakkaat voidaan myös pakastaa.

Mustavahakkainen kalapaistos

500 g kalafileitä

½ sitruunan mehu

7 dl mustavahakkaita

3 kpl keskikokoista tomaattia

2 dl kermaa

1 tl suolaa

margariinia uunivuoan voitelemiseen

tilliä koristeluun

 Ohje:

Mausta sitruunan mehulla ja suolalla kalafileet. Laita ne uunivuokaan pituussuunnassa. Puhdista sienet ja pilko ne. Paista sieniä hiukan ja asettele ne kalojen päälle. Viipaloi tomaatit ja laita mustavahakkaiden päälle. Kaada kermaa hiljalleen vuokaan. Kypsennä kalapaistosta 200 asteessa 30 minuuttia. Sirottele ennen tarjoilua kypsän ruuan pinnalle tilliä.