tuoksuvalmuska
(Veli Saari)

 

Tuoksuvalmuska

(Tricholoma matsutake) 

Erikoistietoa:

Tuoksuvalmuskan eli matsutaken uskotaan Japanissa tuovan terveyttä, hedelmällisyyttä ja onnea. Siellä matsutakea pidettiin jumalten ruokana ja sen käyttö oli 1600–1700-luvulla sallittua vain Japanin keisarillisessa hovissa.

Käsittely

Tuoksuvalmuskaa voidaan käyttää tuoreena tai säilöä kuivaamalla, pakastamalla tai suolattuna.

Juustoinen tuoksuvalmuskasalaatti

1 l tuoksuvalmuskoja

vettä

suolaa

150 g juustoa

Kastike:

3 rkl maustamatonta jugurttia

1 sitruunan mehu

hyppysellinen sokeria

 Ohje:

Puhdista tuoksuvalmuskat roskista ja pilaantuneista osista. Keitä vedessä, mihin on lisätty suola, noin 10 minuuttia. Valuta sienet mahdollisimman hyvin ja hienonna ne. Leikkaa juusto pieniksi kuutioiksi ja sekoita tuoksuvalmuskojen joukkoon.

Sekoita kastikeen ainekset keskenään ja lisää sieni-juustoseokseen. Anna salaatin olla tunnin ajan jääkaapissa vetäytymässä ennen tarjoilua.