(Mikael Sjölund)

 

Männynherkkutatti

(Boletus pinophilus)

Erikoistietoa:

Männynherkkutatteja kuten muitakin herkkutatteja voidaan käyttää lankojen värjäämiseen. Niistä saadaan kellanruskeita-oransseja sävyjä. Sienikaupassa eri herkkutattilajeja ei tarvitse erottaa toisistaan.

Käsittely:

Herkkutatti voidaan säilöä pakastamalla kokonaisena. Se säilyy myös hyvin kuivattuna, jolloin lakki viipaloidaan pystysuunnassa ja jalka pystysuunnassa tai poikittain. Viipaleiden tulee olla noin 5 millimetrin paksuisia.

Punainen männynherkkutattikastike  

½ l herkkutatin paloja

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

400 g tomaattimurskaa

1 dl kasvislientä

1 kpl valkosipulin kynsi

½ tl basilikaa

½ rkl siirappia

Ripaus yrttisuolaa ja valkopippuria

Halutessa 1 rkl maissijauhoja 

Ohje:

Paistetaan männynherkkutatit ja paloitellut sipulit öljyssä. Laita sekaan tomaattimurska ja kasvisliemi. Kiehauta noin 10 minuuttia. Lisää mausteet ja tee kastike halutessa sakeaksi yhdellä vajaalla ruokalusikalla maissijauhoja. Punaisen männynherkkutattikastikkeen voi tarjoilla esimerkiksi pastan kanssa.