Vaaleaorakas

(Hydnum repandum)

Erikoistietoa:

Vaaleaorakas on helppo oppia tunnistamaan, koska sillä ei ole vaarallisia näköislajeja. Siksi sen keräämisellä on hyvä aloittaa sieniharrastus. Orakkaitten alapinta on hauraitten piikkien peitossa. Rusko-orakasta (Hydnum rufescens) saa kerätä kauppasienenä vaaleaorakkaan joukkoon. 

Käsittely

Piikkejä ei vaaleaorakkaasta tarvitse ottaa pois. Sitä voidaan parhaiten säilöä viipaleina  kuivaamalla. Kotona käytettäväksi tarkoitetut vaaleaorakkaat voidaan myös pakastaa.

Vaaleaorakkainen pastavuoka

1 ½ l vettä

2 tl suolaa

5 dl kierremakaroneja

1 l vaaleaorakkaita

1 kpl keskikokoinen sipuli

1 rkl öljyä

1 dl persiljaa hienonnettuna

 Munamaito:

5 dl maitoa

3 kpl munia

1 tl paprikajauhetta

1 tl yrttisuolaa

2 dl juustoraastetta pinnalle

 Ohje:

Keitä makaronit melkein kypsiksi ja kaada vesi pois. Pilko vaaleaorakkaat ja sipuli. Ruskista niitä hieman öljyssä. Sekoita seokseen hienonnettu persilja. Laita noin puolet makaroneista voideltuun vuokaan. Aseta niiden päälle sieniseos ja lopuksi päälle makaronit. Sekoita keskenään munamaitoon tarvittavat aineet ja kaada seos viimeisenä vuoan päälle. Sirottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä pastavuokaa noin 200 asteessa 40 minuuttia.
Mikael Sjölund