(Mikael Sjölund)

 

Viinihapero

(Russula vinosa)

Erikoistietoa:

Viinihapero kannattaa poimia nuorena, jolloin sen rakenne ei ole hauras ja huokoinen kuten vanhempana. Silloin sitä on vaikeampi poimia tai käsitellä. 

Käsittely:

Tuoreena myytävät viinihaperot tulee paloitella ostajan toiveiden mukaisesti. Parhaiten tämä sieni säilyy kuivattuna, kun sen jalka ja lakki on leikattu 5 millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Kotona käytettäväksi tarkoitetut sienet voidaan hauduttamisen jälkeen pakastaa omassa nesteessään.

Viinihaperolasagne  

Kastike:

2 rkl öljyä

1 kpl keskikokoista sipulia

1 l hienonnettuja haperoita

3 rkl vehnäjauhoja

4 dl kasvislientä

¼ tl mustapippuria

1 tl suolaa

1 tl timjamia

1 tl basilikaa

1 tl oreganoa

2 rkl tomaattipyreetä 

Juustokastike:

2 rkl öljyä

3 rkl vehnäjauhoja

5 ½ dl maitoa

100 g sulatejuustoa

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

Lisäksi:
9 lasagnelevyä sekä pinnalle juustoraastetta

Ohje:

Paista hienonnetut sipulit ja haperot. Lisää hiljalleen vehnäjauhot ja kasvisliemi. Lopuksi laitetaan mausteet. Seosta kypsennetään 10 minuuttia. Kuumenna öljy juustokastiketta varten ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Laita sekaan maito hiljalleen. Seoksen ollessa tasaista lisää sulatejuusto kokkareina. Sekoita kastiketta niin kauan, että se on tasaista ja mausta seos. Voideltuun vuokaan laitetaan ensin juustokastiketta, jonka päälle kasataan yhdeksi kerrokseksi lasagnelevyjä. Lasagnelevyjen päälle asetetaan haperokastiketta. Sen jälkeen laitetaan taas juustokastiketta ja lasagnelevyjä. Päällimmäiseksi levitetään loput juustokastikkeesta ja pinnalle sirotellaan juustoraastetta. Kypsennetään uunissa noin tunnin verran 200 asteessa.