Erikoistietoa:
Viinihapero kannattaa poimia nuorena, jolloin sen rakenne ei ole hauras ja huokoinen kuten vanhempana. Silloin sitä on vaikeampi poimia tai käsitellä.
Käsittely:
Tuoreena myytävät
viinihaperot tulee paloitella ostajan toiveiden mukaisesti. Parhaiten
tämä sieni säilyy kuivattuna, kun sen jalka ja lakki on leikattu 5
millimetrin paksuisiksi viipaleiksi. Kotona käytettäväksi tarkoitetut
sienet voidaan hauduttamisen jälkeen pakastaa omassa nesteessään.
Kastike:
2 rkl öljyä
1 kpl keskikokoista
sipulia
1 l hienonnettuja
haperoita
3 rkl vehnäjauhoja
4 dl kasvislientä
¼ tl mustapippuria
1 tl suolaa
1 tl timjamia
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
2 rkl tomaattipyreetä
Juustokastike:
2 rkl öljyä
3 rkl vehnäjauhoja
5 ½ dl maitoa
100 g sulatejuustoa
½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria
Lisäksi:
9 lasagnelevyä sekä pinnalle juustoraastetta
Ohje:
Paista hienonnetut
sipulit ja haperot. Lisää hiljalleen vehnäjauhot ja kasvisliemi. Lopuksi
laitetaan mausteet. Seosta kypsennetään 10 minuuttia.
Kuumenna öljy juustokastiketta
varten ja sekoita joukkoon vehnäjauhot. Laita sekaan maito
hiljalleen. Seoksen ollessa tasaista lisää sulatejuusto kokkareina.
Sekoita kastiketta niin kauan, että se on tasaista ja mausta seos.
Voideltuun vuokaan laitetaan ensin juustokastiketta, jonka päälle
kasataan yhdeksi kerrokseksi lasagnelevyjä. Lasagnelevyjen päälle
asetetaan haperokastiketta. Sen jälkeen laitetaan taas juustokastiketta
ja lasagnelevyjä. Päällimmäiseksi levitetään loput juustokastikkeesta ja pinnalle sirotellaan juustoraastetta. Kypsennetään uunissa
noin tunnin verran 200 asteessa.