(Mikael Sjölund)

 

Voitatti

(Suillus luteus)

Erikoistietoa:

Voitatilta voidaan saada joskus vielä toinen sato lokakuussa. Värisienenä käytettäessä voitatista saadaan beigen–oranssin sävyjä.

Käsittely:

Voitatin pintakelmu on yleensä limainen ja siihen on tarttunut myös roskia. Siksi se tulee nylkeä, vaikkakaan se ei tee paremmaksi voitatin makua. Nylkeminen tapahtuu helpoiten niin, että sieni leikataan puoliksi pinnassa olevaan kelmuun asti. Kuivaamista varten voitatin lakki viipaloidaan pystysuunnassa 5 millimetrin viipaleiksi. Kotikäyttöä varten voitatti voidaan säilöä myös pakastamalla.

Voitattipiirakka

Taikina:

250 g margariinia

4 dl vehnäjauhoja

n. 2 dl vettä 

Täyte:

1 ½ l voitatteja

2 kpl sipuleja

hyppysellinen valkopippuria ja suolaa

Voiteluun:

muna 

Ohje:

Lisää käsin nyppien vehnäjauhot pehmeään rasvaan. Laita joukkoon myös vesi. Ruskista hienonnetut sipulit, voitatit ja mausteet. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toisesta osasta hiukan isompi pohjaksi.

Asettele sieni-sipuliseos pohjan päälle ja laita taikinasta tehty kansi niin, että pohjan reunat tulevat kannen päälle. Paina käsin kansi kiinni. Voitele voitattipiirakka munalla ja laita uuniin 225 asteeseen noin 25 minuutiksi.