Erikoistietoa:
Voitatilta voidaan saada
joskus vielä toinen sato lokakuussa. Värisienenä käytettäessä voitatista
saadaan beigen–oranssin sävyjä.
Käsittely:
Voitatin pintakelmu on
yleensä limainen ja siihen on tarttunut myös roskia. Siksi se tulee
nylkeä, vaikkakaan se ei tee paremmaksi voitatin makua. Nylkeminen
tapahtuu helpoiten niin, että sieni leikataan puoliksi pinnassa olevaan
kelmuun asti. Kuivaamista varten voitatin lakki viipaloidaan
pystysuunnassa 5 millimetrin viipaleiksi. Kotikäyttöä varten voitatti
voidaan säilöä myös pakastamalla.
Taikina:
250 g margariinia
4 dl vehnäjauhoja
n. 2 dl vettä
Täyte:
1 ½ l voitatteja
2 kpl sipuleja
hyppysellinen
valkopippuria ja suolaa
Voiteluun:
muna
Ohje:
Asettele sieni-sipuliseos pohjan päälle ja laita taikinasta tehty kansi niin, että pohjan reunat tulevat kannen päälle. Paina käsin kansi kiinni. Voitele voitattipiirakka munalla ja laita uuniin 225 asteeseen noin 25 minuutiksi.