19.01.2018

Suomen fysiikan olympiavalmennus

 

Kansainväliset fysiikkaolympialaiset on lukiolaisille tarkoitettu vuosittainen fysiikkakilpailu, jonka tarkoituksena on innostaa nuoria fysiikan ja luonnontieteiden opiskeluun sekä auttaa kehittämään luonnontieteiden opetusta. Suomessa olympiajoukkueen valintaa ja valmennusta koordinoidaan Jyväskylän yliopistosta.

Tällä sivulla on tietoa fysiikkaolympialaisista ja muista lukiolaisille suunnatuista fysiikkakilpailuista ja niihin liittyvästä valmennuksesta.

Tiedotteita

Kilpailut

Suomessa lukiolaisen on mahdollisuus päästä osallistumaan useisiin eri fysiikkakilpailuihin. Alla on esitelty kilpailut lyhyesti. 

  • MAOLin lukion fysiikkakilpailu: Lukioissa vuosittain syksyllä järjestettävä kansallinen fysiikkakilpailu. Kilpailu on jaettu kahteen sarjaan: perussarja on tarkoitettu ensisijaisesti ensimmäisen ja toisen vuoden opiskelijoille, kun taas avoimeen sarjaan saavat osallistua kaikki lukiolaiset. Osallistumisohjeet saa omalta fysiikan opettajaltasi. Avoimen sarjan alkukilpailun 20 parasta kutsutaan kaksipäiväiseen loppukilpailuun, jossa on sekä teoreettinen että kokeellinen osio. Alkukilpailun perusteella valitaan osallistujat kirjevalmennukseen. Loppukilpailu ei vaikuta muiden kilpailujen joukkueiden valintoihin. Alkukilpailuun osallistuminen ei ole välttämätöntä olympiavalmennukseen pääsemiseksi. Valmennusrinkiin pääsee myös ottamalla suoraan yhteyttä valmennusryhmään.
  • Pohjoismaiden ja Baltian fysiikkaolympialaiset: Kirjevalmennuksen perusteella valintaan 10-20 henkilöä Tallinnassa järjestettävään pohjoismaiden ja Baltian alueen maiden fysiikkakilpailuun. Kilpailu on kolmipäiväinen, joista kahtena ensimmäisenä päivänä on koe, jossa on sekä teoreettinen että kokeellinen osuus. Kilpailun perusteella valitaan viisihenkinen joukkue kansainvälisiin fysiikkaolympialaisiin. Kilpailuun valitaan osallistujia sekä perussarjaan että avoimen sarjan valmennuksesta.
  • Kansainväliset fysiikkaolympialaiset: International Physics Olympiad eli IPhO. Valmennuksen huipentuma. Kukin osallistuva maa (joita on n. 80-90) lähettää kilpailuun viisihenkisen joukkueen. IPhO on muiden kilpailujen tapaan yksilökilpailu, eikä maiden välisiä eroja tilastoida virallisesti. Olympialaiset kestävät noin 10 päivää, ja itse kilpailu on kaksipäiväinen. Ensin on teoreettinen osio, ja yhden lepopäivän jälkeen kokeellinen tehtävä.

Valmennus

Fysiikkakilpailuissa tarvittava fysiikan osaaminen rakentuu lukion fysiikan kurssien päälle. Kun lukiofysiikka on hyvin hallussa, syvennetään osaamista valmennuksessa. Valmennuksesta on hyötyä fysiikkakilpailujen lisäksi myös jatko-opinnoissa.

Valmennus alkaa kirjevalmennuksella, jossa tehdään itsenäisesti valmentajien lähettämiä tehtäviä kotona. Valmennuksen yhteydessä saattaa olla tehtävien lisäksi myös muuta materiaalia opiskeltavaksi. Kirjevalmennuksen jälkeen olympiajoukkueelle järjestetään noin viikon mittaiset teoreettinen ja kokeellinen valmennusleiri.