Anni Swan
(1875 - 1958)

SKS/kirjallisuusarkisto.
Originaali Museovirastossa.

Anni Swan oli opettajaperheen tytär, yksi "yhdeksästä mustasta joutsenesta", joiksi Swanin perheen tyttäriä nimitettiin. Hän kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1895 ja sai hospitanttitodistuksen Jyväskylän seminaarista vuonna 1900. Anni Swan toimi opettajana Helsingissä. Hän teki opintomatkoja Berliiniin, Italiaan ja Kreikkaan. Anni Swan avioitui vuonna 1907 runoilija Otto Mannisen kanssa.

Anni Swan oli ensimmäisiä suomenkielisiä lasten- ja nuorten- kirjailijoita. Satuja hän kirjoitti nuoruusiässään, ennen avioitumista. Häneltä on ilmestynyt useita satukirjoja ja muutama lastennäytelmä. Anni Swan toimi Pääskynen -lehden vastaavana toimittajana vuosina 1907 - 1918. Hän on myös toimittanut joululehteä Joulukukka sekä Nuorten Toveria, joka myöhemmin alkoi ilmestyä Sirkka -nimisenä.

Anni Swan alkoi kirjoittaa nuortenkirjoja avioliiton solmimisen jälkeen. Ne ovat luonteeltaan sekä kasvattavia että viihdyttäviä. Kirjojen omatoimisten tyttöjen mahdollisia esikuvia ovat Anni Swanin omat sisaret, jotka tuon ajan tavoista poiketen hankkivat oman ammatin ja vain neljä heistä avioitui. Anni Swan myös suomensi tai mukaili useita lastenkirjoja sekä toimitti ja suomensi sarjaa Pääskysen kirjasto vuosina 1907 - 1916.

Anni Swanin nuortenkirjoja ovat mm.: Tottisalmen perillinen, Iris rukka, Kaarinan kesäloma, Ollin oppivuodet, Pikku-Pappilassa, Ulla ja Mark, Sara ja Sarri sekä Pauli on koditon.

          

Lähteet: Jyväskylän seminaari 1863 - 1937, Kotimaisia nuortenklassikoita 1, toim. Ismo Loivamaa.

 

Seminaarin uranuurtajanaisia

Isa Asp

Minna Canth

Lucina Hagman

Immi Hellén

Anni Swan

Emma Åström

Yliopiston museo