Mustaherukka
(Sonja Kärkkäinen)

Nämä kasvit erottaa parhaiten mustaherukan voimakkaantuoksuisista lehdistä.
Punaherukka
(Sonja Kärkkäinen)
Mustaherukka (Ribes nigrum) Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti

Euroopassa on jo vuosisatojen ajan uskottu mustaherukan nuorentavaan vaikutukseen.

Kasvin käyttö ja vaikutukset

Mustaherukasta käytetään lehtiä ja marjoja yrttijuomaksi ja tuoreisiin salaatteihin. Mustaherukan lehdillä saattaa mahdollisesti olla hien ja virtsan eritystä lisäävä sekä verenpainetta ja painoa alentava vaikutus. Mustaherukan siemeniä on käytetty laskemaan verenpainetta, kolesteroliarvoja ja hoitamaan ihosairauksia. Marjojen tiedetään ehkäisevän tulehduksia ja parantavan näkökykyä hämärässä. Mustaherukkaa on perinteisesti käytetty vilustumissairauksien hoitoon. Mustaherukan lehtien käyttö voi aiheuttaa turvotusta ihmisille, joilla on heikot munuaiset ja sydämen toimintahäiriöitä. Jotta kasvusto ei vahingoittuisi, yhdestä herukkapensaasta tulisi kerätä vain hieman lehtiä.

Kurpitsaa mustaherukalla

Tarvittavat aineet

1,5l kurpitsaa kuutioina

Sokeriliemi

5dl vettä
2tl inkivääriä jauhettuna
1l puhtaita mustaherukan marjoja
kermavaahtoa maun mukaan

Ohje

Sekoita sokeriliemeen tarvittavat ainekset keskenään ja kiehauta seos. Lisää kuutioitu kurpitsa ja keitä seosta varovasti kunnes kurpitsakuutiot ovat läpikuultavia. Jäähdytä seos ja ota liemi erilleen. Herukat ja kurpitsat asetellaan kerroksittain astiaan. Kermavaahtoa voi lisätä maun mukaan.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5