Luonnonyrttien säilöminen
Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Luonnosta kerättävät kasvit voidaan käyttää heti tuoreena tai säilöä pitemmäksi aikaa muun muassa
kuivaamalla, pakastamalla tai hiostamalla. Kerättyjä kasveja ja niiden osia ei kannata säilöä korissa kahta
tuntia kauempaa, koska kasvit ja niiden aromit kärsivät.
Tee-aineksen valmistus hiostamalla
Teetä varten säilöttäessä kasvien osia voidaan hiostaa ennen kuivaamista, jolloin teehen saadaan enemmän
makua. Hiostaminen sopii hyvin esimerkiksi vadelman lehdille. Kasvien tai lehtien annetaan nahistua noin
4 - 24 tuntia, jolloin niitä myös välillä pöyhitään. Kämmenten välissä pyöritellään nahistuneita kasvien lehtiä
rulliksi. Tämän jälkeen sullotaan lehdet lasipurkkeihin, missä on kannet. Ne laitetaan vesihauteeseen 40–50
asteeseen kahdeksi - kolmeksi vuorokaudeksi. Tämän jälkeen lähes ruskeat lehdet otetaan lasipurkeista kuivumaan.
Kuivaus
Eri kasvit tulisi kuivata toisistaan erillään, jotta niiden sisältämät aromit eivät sekoitu. Lämpötilan tuli pysyä
35–40 asteessa. Kuivaus kestää useimmiten noin 2-4 vrk. Tarpeeksi kuivatun kasvin tunnistaa siitä, että
lehtiruodit menevät taittaessa poikki. Kasvin jäädessä märäksi, ne voivat helposti homehtua. Nokkoset ja
savikat täytyy ennen kuivausta ja pakastamista ryöpätä, koska ne sisältävät nitriittiä. Ryöppäyksessä tuoreet
nokkoset laitetaan puoleksi minuutiksi kiehuvaan 10-prosenttiseen suolaveteen.
Säilytys
Luonnosta poimitut yrtit tulisi säilyttää mieluiten lasisissa tummissa tai läpinäkyvissä purkeissa niin, että kasvit
on pakattu paperipusseihin. Luonnosta kerättäviä kasveja, varsinkin marjoja, voidaan säilöä myös
pakastamalla. Niitä voidaan säilöä survoksena, jolloin niiden omat hapot kuten bentsoehappo, estävät
pilaantumista. Lehtiä ja kukkia voi säilöä myös jääkuutioihin, jolloin ne pysyvät aidon näköisinä sulatusta
varten.