Luonnonyrttien säilöminen Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Luonnosta kerättävät kasvit voidaan käyttää heti tuoreena tai säilöä pitemmäksi aikaa muun muassa kuivaamalla, pakastamalla tai hiostamalla. Kerättyjä kasveja ja niiden osia ei kannata säilöä korissa kahta tuntia kauempaa, koska kasvit ja niiden aromit kärsivät.

Tee-aineksen valmistus hiostamalla

Teetä varten säilöttäessä kasvien osia voidaan hiostaa ennen kuivaamista, jolloin teehen saadaan enemmän makua. Hiostaminen sopii hyvin esimerkiksi vadelman lehdille. Kasvien tai lehtien annetaan nahistua noin 4 - 24 tuntia, jolloin niitä myös välillä pöyhitään. Kämmenten välissä pyöritellään nahistuneita kasvien lehtiä rulliksi. Tämän jälkeen sullotaan lehdet lasipurkkeihin, missä on kannet. Ne laitetaan vesihauteeseen 40–50 asteeseen kahdeksi - kolmeksi vuorokaudeksi. Tämän jälkeen lähes ruskeat lehdet otetaan lasipurkeista kuivumaan.

Kuivaus

Eri kasvit tulisi kuivata toisistaan erillään, jotta niiden sisältämät aromit eivät sekoitu. Lämpötilan tuli pysyä 35–40 asteessa. Kuivaus kestää useimmiten noin 2-4 vrk. Tarpeeksi kuivatun kasvin tunnistaa siitä, että lehtiruodit menevät taittaessa poikki. Kasvin jäädessä märäksi, ne voivat helposti homehtua. Nokkoset ja savikat täytyy ennen kuivausta ja pakastamista ryöpätä, koska ne sisältävät nitriittiä. Ryöppäyksessä tuoreet nokkoset laitetaan puoleksi minuutiksi kiehuvaan 10-prosenttiseen suolaveteen.

Säilytys

Luonnosta poimitut yrtit tulisi säilyttää mieluiten lasisissa tummissa tai läpinäkyvissä purkeissa niin, että kasvit on pakattu paperipusseihin. Luonnosta kerättäviä kasveja, varsinkin marjoja, voidaan säilöä myös pakastamalla. Niitä voidaan säilöä survoksena, jolloin niiden omat hapot kuten bentsoehappo, estävät pilaantumista. Lehtiä ja kukkia voi säilöä myös jääkuutioihin, jolloin ne pysyvät aidon näköisinä sulatusta varten.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5