(Sonja Kärkkäinen)

Mustikka (Vaccinium myrtillus) Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti

Mustikka oli köyhien ravintoa siihen saakka kunnes sokerin käyttö tuli tunnetuksi.

Kasvin käyttö ja vaikutukset

Mustikan nuoria lehtiä käytetään yrttijuomaksi ja tuoreisiin salaatteihin ja kuivatettuja marjoja ripulilääkkeeksi. Mustikan lehtiä on käytetty supistamaan limakalvoja sekä ihoa, laskemaan rasvapitoisuuksia sekä verensokeria ja torjumaan virusten kasvua. Marjoja on käytetty haavojen ja hiussuonten hoitoon, mielen virkistämiseen, lisäämään virtsan eritystä ja auttamaan hämärässä näkemiseen. Marjat saattavat lisätä vastustuskykyä ja heikentää mikrobien, sienten ja bakteerien kasvua. Niiden syömisellä voi olla ehkäisevää vaikutusta myös tulehduksia, allergisia reaktioita, veritulppia ja korkeaa verenpainetta vastaan. Mustikan lehtien pitkäaikainen tai suurien määrien käyttö voi aiheuttaa anemiaa, äkillisiä tulehduksia sekä keltaisuutta.

Mustikkavelli

Tarvittavat aineet

1l haaleaa vettä
5dl puhtaita mustikan marjoja
1,5dl ruisjauhoja
½tl suolaa
sokeria tarvittaessa maun mukaan

Ohje

Haaleaan veteen vatkataan mustikan marjat, ruisjauhot suola ja sokeri. Syntynyttä seosta kiehautetaan ja keitetään noin puoli tuntia koko ajan sekoittaen. Velli jäähdytetään ja voidaan tarjoilla viileänä jälkiruokana tai nopeana välipalana.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5