(Sonja Kärkkäinen)
Pihlaja (Sorbus aucuparia) Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti

Syömällä pihlajanmarjoja saa yliluonnollisia kykyjä ja suojelua pahoilta hengiltä.

Kasvin käyttö ja vaikutukset

Pihlajasta käytetään lehtiä ja marjoja yrttijuomiin. Keväällä pihlajassa olevat suuret silmut voidaan myös syödä. Pihlajanmarjat sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja voivat ennaltaehkäistä siten sen puutostiloja. Niiden arvellaan lisäävän virtsan ja sapen eritystä sekä ruokahalua. Pihlajanmarjat mahdollisesti alentavat verenpainetta ja veressä olevien kolesterolien määrää sekä lisäävät maksassa olevien rasvojen aineenvaihduntaa. Lehtiä voidaan käyttää ummetuksen hoitoon, mutta niitä ei tulisi käyttää pitkäkestoisesti. Suuret määrät pihlajanmarjoja saattavat aiheuttaa ärsytystä ruuansulatuskanavan limakalvoilla aiheuttaen muun muassa oksentelua, ripulia sekä vaurioita munuaisiin. Pihlaja voi aiheuttaa myös siitepölyallergiaa.

Pihlajanmarjainen omenahyytelö

Tarvittavat aineet

2kg pakkasen puremia pihlajanmarjoja
1kg omenalohkoja
1,5l vettä
9dl sokeria
1l mehua
Parafiiniöljyä hyytelöpurkkien pinnalle

Ohje

Pihlajanmarjat ja omenalohkot keitetään vedessä pehmeiksi. Seoksesta poistetaan marjat ja hedelmät. Mehun määrä mitataan ja siihen lisätään sokeri. Seosta keitetään hämmentämättä noin 10– 15 minuuttia, jonka jälkeen syntynyt vaahto otetaan tarkasti pois. Steriloituihin purkkeihin laitetaan syntynyt hyytelö ja ne jäädytetään. Hyytelön jäähdyttyä laitetaan sen pinnalle parafiiniöljyä ja purkit suljetaan kannella. Hyytelöpurkit voidaan säilyttää kylmässä.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5