(Sonja Kärkkäinen)
Poimulehti (Alchemilla vulgaris) Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti

Poimulehden on vuosisatojen ajan pidetty omaavan nuorentavia vaikutuksia sitä nauttineelle. Renessanssiajoilta on peräisin sanonta, jonka mukaan poimulehti nuorentaa ikääntyneenkin naisihmisen.

Kasvin käyttö ja vaikutukset

Poimulehdistä käytetään lehtiä yrttijuomiin ja tuoreena salaatteihin ja keittoihin. Poimulehteä on käytetty supistamaan limakalvoja, ennaltaehkäisemään tulehduksia sekä hoitamaan syntyneitä haavoja. Se saattaa kasvattaa ruokahalua ja virtsan sekä mahanesteiden eritystä parantaen näin ruuansulatusta.

Poimulehtinen leivänpäällyste

Tarvittavat aineet

1dl raejuustoa
1dl A-piimää tai kermaviiliä
0,5dl korintteja hyvin huuhdeltuna
1dl erittäin nuoria poimulehden lehtiä hyvin pieniksi silputtuna
1-2rkl rouhittuja auringonkukan siemeniä


Ohje

Kaikki aineet sekoitetaan. Leivänpäällyste voidaan koristella poimulehden kukilla ja lehdillä. Leivänpäällystettä voidaan käyttää myös salaatin kastikkeena.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5