Puna-apila
(Sonja Kärkkäinen)
Valkoapila
(Sonja Kärkkäinen)
Valkoapilan ja alsikeapilan erottaa parhaiten kukinnoista.
Alsikeapila
(Keski-Suomen luontomuseon arkisto)
Puna-apila ja Valkoapila
(Trifolium pratense ja Trifolium repens)
Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti
Puna-apila tuo selkeyttä sekä onnea raha-asioihin kylpyveteen upotettuna.
Keskiajalla valkoapiloista tehtiin amuletteja ja niitä siroteltiin eri paikkoihin, jotta ne karkottaisivat noituutta ja pahoja henkiä muualle.
Kasvin käyttö ja vaikutukset
Puna- ja valkoapilasta käytetään kukintoja yrttijuomiin ja lehtiä tuoreina, pakastettuina tai kuivina esimerkiksi salaatteihin.
Puna- ja valkoapilaa on käytetty samoihin vaivoihin, tosin puna-apilaa on yleisesti pidetty vahvempana yrttinä.
Ne saattavat lisätä virtsaneritystä ja estrogeenien tuotantoa, irrottaa limaa, hoitaa haavoja ja rauhoittaa sileitä lihaksia. Apiloilla on myös desinfioivia vaikutuksia.
Niitä on käytetty muun muassa helpottamaan vaihdevuosista syntyviä oireita, parantamaan ihon terveyttä ja laskemaan kolesterolien määrää.
Apiloita ei tulisi käyttää kovin isoja määriä, koska ne saattavat aiheuttaa ripulia.
Henkilöille, joilla on ollut estrogeenien aiheuttamia kasvaimia tai verenhyytymiä, voivat apilat mahdollisesti aiheuttaa terveydellisiä haittavaikutuksia.
Niitä ei suositella myöskään leikkauspotilaille tai verenohennuslääkkeitä käyttäville eikä imetyksen, raskauden tai hormonihoitojen aikana.
Apilat voivat mahdollisesti aiheuttaa myös hedelmättömyyttä.
Valkoapilapannukakkuja amerikkalaisittain
Tarvittavat aineet
3dl vehnäjauhoja
1tl suolaa
1tl leivinjauhetta
1rkl sokeria
2 kevyesti vatkattua munaa
2,25dl maitoa
2rkl sulatettua voita
n.1dl valkoapilan lehtiä pienittynä
Vaahterasiirappia tarjoiluun
Ohje
Leivinjauho, vehnäjauho, suola ja sokeri sekoitetaan keskenään. Joukkoon sekoitetaan munat, maito ja sulatettu voi, jonka jälkeen seos vatkataan kuohkeaksi.
Taikinasta paistetaan paksuja lettuja, jotka voidaan tarjoilla vaahterasiirapin kanssa.