Puolukka
(Sonja Kärkkäinen)
Nämä kasvit erottaa parhaiten lehdistä.
Sianpuolukka
(Sonja Kärkkäinen)
Puolukka
(Vaccinium vitis-idea)
Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti
Puolukan tieteellisen nimen ensimmäinen sana ”Vaccinium” esiintyi jo ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla.
Kasvin käyttö ja vaikutukset
Puolukasta käytetään lehtiä ja marjoja yrttijuomiin.
Sen lehdet saattavat hoitaa sekä desinfioida virtsateitä lisäten virtsaamistarvetta ja ehkäisten virtsatietulehdusta.
Marjojen arvellaan parantavan ruuansulatusta ja supistavan limakalvoja ja ihoa sekä vahvistavan hiussuonten seinämiä.
Marjat voivat auttaa myös raudan imeytymistä vereen.
Puolukan lehdistä tehtyä teetä ei tule käyttää usein eikä suuria määriä, koska se voi aiheuttaa myrkytysoireita.
Puolukassa olevat hydrokinonit voivat olla maksalle vahingollisia.
Puolukasta saatava tee saattaa aiheuttaa terveydellisiä ongelmia lapsille, raskaana oleville ja imettäville.
Herkkävatsaiset voivat jossain tapauksissa saada oireita puolukasta.
Puolukkainen omenapaistos
Tarvittavat aineet
Pohja
2,5dl maitoa
2kpl kananmunaa
0,5tl suolaa
1tl vaniljasokeria
25g hiivaa
0,5dl sokeria
1dl vehnänalkioita
1dl leseitä
0,5dl öljyä
5dl tuoreita tai kokonaisia puolukoita
Puolukoiden pinnalle tuleva seos
0,75dl voisulaa
0,75dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
0,75-1dl seesaminsiemeniä
Ohje
Sekoita maito, munat, öljy, hiiva ja mausteet keskenään. Lisää seokseen vehnäjauhot, alkiot ja leseet.
Laita taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja kaada päälle 5dl puolukoita.
Ripottele seos pinnalle sekä 0,75-1dl seesaminsiemeniä. Paista 200C, 40 minuuttia.