Puolukka
(Sonja Kärkkäinen)

Nämä kasvit erottaa parhaiten lehdistä.
Sianpuolukka
(Sonja Kärkkäinen)
Puolukka (Vaccinium vitis-idea) Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti

Puolukan tieteellisen nimen ensimmäinen sana ”Vaccinium” esiintyi jo ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla.

Kasvin käyttö ja vaikutukset

Puolukasta käytetään lehtiä ja marjoja yrttijuomiin. Sen lehdet saattavat hoitaa sekä desinfioida virtsateitä lisäten virtsaamistarvetta ja ehkäisten virtsatietulehdusta. Marjojen arvellaan parantavan ruuansulatusta ja supistavan limakalvoja ja ihoa sekä vahvistavan hiussuonten seinämiä. Marjat voivat auttaa myös raudan imeytymistä vereen.

Puolukan lehdistä tehtyä teetä ei tule käyttää usein eikä suuria määriä, koska se voi aiheuttaa myrkytysoireita. Puolukassa olevat hydrokinonit voivat olla maksalle vahingollisia. Puolukasta saatava tee saattaa aiheuttaa terveydellisiä ongelmia lapsille, raskaana oleville ja imettäville. Herkkävatsaiset voivat jossain tapauksissa saada oireita puolukasta.

Puolukkainen omenapaistos

Tarvittavat aineet

Pohja

2,5dl maitoa
2kpl kananmunaa
0,5tl suolaa
1tl vaniljasokeria
25g hiivaa
0,5dl sokeria
1dl vehnänalkioita
1dl leseitä
0,5dl öljyä
5dl tuoreita tai kokonaisia puolukoita

Puolukoiden pinnalle tuleva seos

0,75dl voisulaa
0,75dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
0,75-1dl seesaminsiemeniä

Ohje

Sekoita maito, munat, öljy, hiiva ja mausteet keskenään. Lisää seokseen vehnäjauhot, alkiot ja leseet. Laita taikina leivinpaperilla vuoratulle uuninpellille ja kaada päälle 5dl puolukoita. Ripottele seos pinnalle sekä 0,75-1dl seesaminsiemeniä. Paista 200C, 40 minuuttia.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5