Siankärsämö
(Sonja Kärkkäinen)
Nämä kasvit erottaa parhaiten kukista ja lehdistä.
Ojakärsämö
(Sonja Kärkkäinen)
Siankärsämö
(Achillea millefolium)
Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti
Aiemmin siankärsämöitä on käytetty amuleteissa, jotta ne suojelisivat käyttäjiä ryöstäjiltä ja koirilta.
Kasvin käyttö ja vaikutukset
Siankärsämöstä käytetään kukintoja ja erityisesti kotikäyttöön myös lehtiä yrttijuomiin.
Siankärsämöä on käytetty irrottamaan limaa, nopeuttamaan aineenvaihduntaa, lisäämään ruokahalua, kiihdyttämään ruuansulatusta ja kasvattamaan sapen ja virtsan eritystä.
Sen arvellaan laskevan myös kuumetta ja verenpainetta, ennaltaehkäisevän tulehduksia sekä supistavan limakalvoja.
Siankärsämössä olevat haihtuvat öljyt sekä isovaleriaanahappo saattavat myös rauhoittaa hermoston toimintaa.
Suuret määrät siankärsämöä saattavat aiheuttaa päänsärkyä, huimausta, iho-ongelmia, siitepölyallergiaa ja valonarkuutta iholla.
Siankärsämö saattaa aiheuttaa negatiivisia vaikutuksia raskauden aikana, imettäville äideille ja epilepsiaa sairastaville.
Siankärsämö voi myös rasittaa munuaisia.
Siankärsämöjuusto
Tarvittavat aineet
200g maustamatonta juustoa
1kpl hienonnettua valkosipulin kynttä
1dl hienoksi hienonnettua persiljaa
puolikkaan sitruunan kuori raastettuna
1-2rkl sitruunanmehua
2-5rkl hienoksi murskattua kuivattua siankärsämöä.
Halutessa ja maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria.
Ohje
Pehmennä juusto esimerkiksi haarukan avulla pehmeäksi. Lisää sen joukkoon hienoksi hienonnettu valkosipulin kynsi, sitruunan raastettu kuori, siankärsämö, persiljat, mehu ja mausteet.
Sekoita tasaiseksi. Siankärsämöjuusto sopii esimerkiksi leivän päällä nautittavaksi.