(Sonja Kärkkäinen)
Vadelma (Rubus idaeus) Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti

Ihminen saa vadelmia syömällä itselleen lapsienkaltaista viattomuutta, hälvennettyä pelkoja sekä rohkeutta.

Kasvin käyttö ja vaikutukset

Vadelmista käytetään lehtiä ja marjoja yrttijuomiin. Sen lehdistä saatua juomaa on käytetty supistamaan limakalvoja, lisäämään virtsan ja hien eritystä sekä ehkäisemään pahoinvointia sekä sienten ja virusten kasvua. Vadelmien marjojen arvellaan laskevan veren sokeritasoa sekä auttavan ruuansulautuskanavan toimintaa. Vadelman koostumuksesta ei ole vielä tehty kovin paljon tutkimuksia, ja sitä tulisikin käyttää varoen esimerkiksi raskauden aikana.

Kuusinen vadelmajuoma

Tarvittavat aineet

0,5 sangollista tiiviisti pakattuja kuusenkerkkiä
4l vettä
25g sitruunahappoa
1,5l tuoreita tai pakastettuja vadelmia
Sokeria halutessa ja maun mukaan.

Ohje

Laita kuusen kerkät ja vesi sankoon likoamaan yön ajaksi. Laita seuraavana aamuna joukkoon sitruunahappo ja vadelmat. Anna seoksen seistä päivän ajan ja keitä tämän jälkeen noin tunti. Siivilöi syntynyt seos ja lisää sokeria halutessa. Kuusinen vadelmajuoma piristää ja virkistää mieltä.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5