Voikukka
(Sonja Kärkkäinen)

Nämä kasvit erottaa parhaiten lehdistä.
Syysmaitiainen
(Keski-Suomen luontomuseon arkisto)
Voikukka (Taraxacum officinale) Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti

Hautaamalla voikukkia talon pihamaalle luoteiskulmaan, luodaan hyvää onnea talon asukkaille.

Kasvin käyttö ja vaikutukset

Voikukasta käytetään lehdet ja juuret ja kotikäytössä myös mykeröt ja mykerönnuput. Se sisältää runsaasti terveydelle hyödyllistä karoteenia sekä B-, C- ja D-vitamiineja. Voikukan lehdet saattavat kasvattaa virtsaneritystä, ja juuri lisätä mahanesteiden ja sapen eritystä. Kuivattua voikukan juurta on myös käytetty kahvin korvikkeena. Joidenkin tutkimusten mukaan tämä kasvi vaikuttaa myös parantavasti erilaisiin tulehduksiin sekä alentaa verenpainetta ja verensokeritasoa. Voikukalla on hiukan ulostuttava, verisuonia voimistava ja kouristuksia ehkäisevä vaikutus. Sen siitepöly voi aiheuttaa allergisia oireita. Voikukan arvellaan lisäävän mahan happamuutta, koska se nostaa mahan eritystoiminnan tasoa.

Kesäkurpitsainen voikukanlehtisalaatti

Tarvittavat aineet

4dl kesäkurpitsaa
1,5dl voikukan lehtiä suikaleina
1dl vihersipulia viipaleina
2tl viinietikkaa
1tl sokeria
1dl kermaviiliä
Halutessa ja maun mukaan suolaa, pippuria ja kuminaa.

Ohje

Kesäkurpitsasta poistetaan kuori ja se viipaloidaan mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Viipaleet nostetaan kuivumaan noin tunnin ajaksi. Voikukan lehdet pestään vedellä ja keskellä olevat ruodit poistetaan. Tämän jälkeen lehdistä leikataan suikaleita. Tämän jälkeen viipaloitu kesäkurpitsa, voikukan lehdet, viinietikka, sokeri ja kermaviili sekoitetaan keskenään.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5