(Sonja Kärkkäinen)
Vuohenputki
(Aegopodium podagraria)
Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti
Vuohenputki tuli Suomeen viljelykasviksi keskiajalla. Kasvutapansa ansiosta se päätyi kasvamaan vapaana myös Suomen luonnossa.
Kasvin käyttö ja vaikutukset
Vuohenputkesta käytetään aluslehtiä erilaisiin keittoihin ja muhennoksiin. Raakana niitä laitetaan mausteena esimerkiksi voileipiin.
Kerättävien lehtien tulisi olla nuoria (pieniä) ja supussa, koska vanhat lehdet ovat kitkeränmakuisia.
Kuivattuja lehtiä voi käyttää mausteena ja teenä. Vuohenputkea voidaan myös pakastaa silputtuina.
Sitä on käytetty ruuansulatukseen ja virtsarakkoon liittyvien vaivojen hoitoon.
Vuohenputkesta valmistetulla teellä, kylvyillä ja murskatuilla lehdillä on pyritty hoitamaan ja rauhoittamaan haavoja ja rasittuneita jalkoja.
Vuohenputki-kaalipata
Tarvittavat aineet
2rkl öljyä
150g hienoksi silputtua sipulia
2 maustemittaa currya
300g kaalia ohuina suikaleina
300g pinaattikiinankaalia pieninä paloina ja niiden mukana hiukan lehtiä
2dl nuoria vuohenputken lehtiä revittynä silppuna
3dl A-piimää
Maun mukaan suolaa.
Ohje
Kuullota sipulit öljy-curryseoksessa. Lisää kaali, pinaattikiinankaali ja vuohenputki. Kypsennä seosta viiden minuutin ajan koko ajan sekoittaen.
Lisää lopuksi A-piimä ja suolaa maun mukaan. Seosta kypsennetään kunnes kaali on kypsää.