Lillukka
(Mauri Korhonen)

Nämä kasvit erottaa parhaiten lillukan verson karheudesta.
Mesimarja
(Gunnar Velin)
Lillukka ja mesimarja (Rubus saxatilis ja Rubus arcticus) Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti

Lillukkaa arvostettiin aiemmin vähän ja siihen viittaavat kansanomainen nimi kuten hämmähillukka.

Kasvin käyttö ja vaikutukset

Lillukasta käytetään lehtiä ja marjoja esimerkiksi hiostettuna yrttijuomana. Mesimarjasta käytetään versoja, marjoja ja niiden kantoja yrttijuomaksi. Lillukalla ja mesimarjalla on pitkät perinteet teeaineina. Lillukan mehua on käytetty myös loiseläinten tuhoamiseen. Näillä kasveilla ei tiedetä olevan lääkinnällisiä vaikutuksia. Marjoja voidaan syödä tuoreina tai niistä voidaan tehdä hilloja ja mehuja. Mesimarjan marja on erittäin hienoarominen. Lillukan marjat puolestaan ovat vaatimattoman makuisia ja kokoisia.

Marjaiset jälkiruokakupit

Tarvittavat aineet

1dl vehnäjauhoa
0,5dl kaurahiutaleita
1rkl sokeria
0,5tl leivinjauhetta
1rkl margariinia
1rkl maitoa
0,5dl rahkaa
Suolaa maun mukaan.

Täyte

1dl rahkaa
1dl maustamatonta jogurttia
1-2rkl sokeria tai hunajaa
1tl vaniljasokeria
0,5tl kanelia
5dl vadelman ja lillukan marjoja

Ohje

Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaurahiutaleet, sokeri, leivinjauhe ja suola. Nypi margariini sekaan. Lisää seokseen maito ja rahka ja sekoita tasaiseksi. Tämän jälkeen jaa taikina muffinsivuokiin. Paista noin 10 minuuttia 250C. Jätä valmiit kupit jäähtymään. Sekoita kaikki muut täytteeseen tulevat aineet keskenään paitsi marjat. Jaa marjat hyvin jäähtyneisiin kuppeihin.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5