(Gunnar Velin)
Kataja
(Juniperus communis)
Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti
Katajan tuoksun uskottiin aikoinaan suojelevan, parantavan sekä puhdistavan kaikkea ympärillä olevaa.
Sen avulla pystyttiin houkuttelemaan keijuja ihmisten läheisyyteen ja katajaa polttamalla edellä mainitut olennot on saatu pahojen henkien kanssa ajettua pois.
Kasvin käyttö ja vaikutukset
Katajasta käytetään toisen vuoden vanhoja marjoja murskattuina sekä nuoria versoja tuoreina yrttijuomasekoituksiin sekä kuivattuna mausteena sekä juomiin.
Katajan marjat saattavat lisätä virtsan, hien, maha- sekä suolinesteiden eritystä ja alentaa verenpainetta.
Se mahdollisesti voi lisätä keuhkoputkissa olevien rauhasten eritystä, laukaista erilaisia kouristuksia, vähentää ilmavaivoja, hoitaa haavoja sekä vähentää bakteerien, virusten ja homesienien kasvua.
Katajalla on havaittu olevan myös piristäviä vaikutuksia. Se mahdollisesti supistaa ihoa ja limakalvoja, laskee veren sokeritasoa, lisää pintaverenkiertoa, ja saattaa myös lievittää reumatismivaivoja.
Munuaisvikaisen tai munuaistulehdusta sairastavan ei tule käyttää katajaa, koska se sisältää munuaisia rasittavia aineita.
Runsas määrä katajanmarjoja saattaa perusterveelläkin lisätä keskushermoston toimintaa ja aiheuttaa ongelmia ruuansulatuskanavassa, ripulia sekä kipuja suolistossa ja munuaisissa.
Se saattaa aiheuttaa kouristuksia, lisätä pulssia ja vahvistaa diabetes- tai virtsanerityslääkkeiden tehoa. Katajanöljy, mitä saadaan marjoista, saattaa aiheuttaa iholle palamisen kaltaisia oireita.
Kataja voi aiheuttaa myös allergisia oireita.
Lanttupannu
Tarvittavat aineet
n.600g lanttua
n.2rkl voita tai öljyä
1tl suolaa
Ripaus mustapippuria
10 murskattua katajan marjaa
1,5dl kermamaitoseosta
1rkl tomaattikastiketta
1-2 purjoa
Ohje
Lanttu kuoritaan ja viipaloidaan sormenpaksuisiksi sauvanmuotoisiksi viipaleiksi. Ne ruskistetaan öljyssä tai voissa ja sekoitetaan mausteet.
Kermamaitoseos ja tomaattikastike lisätään pannulle. Seosta kypsennetään suhteellisen miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Purjosta tehdään viipaleita, jotka paistetaan öljyssä toisella pannulla.
Lämmin purjoseos kaadetaan lanttuseokseen ja niitä kypsennetään miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia.