(Sonja Kärkkäinen)
Mänty (Pinus sylvestris) Kirjoittanut Sonja Kärkkäinen
Joulukuu 2008
Myytti

Käytettäessä mäntyä suitsukkeena ja kylpyvedessä ihminen pääsee lähemmäksi luontoa, jolloin hän ymmärtää luonnossa olevia kiertokulkuja, energioiden vuorovettä ja niiden virtauksia. Samalla hän pääsee yhdeksi osaksi kiertokulkua. Luonnonhenkien kanssa pystyy silloin myös työskentelemään paremmin. Mänty myös rentouttaa, jolloin ihminen pääsee paremmin tiedostamattoman ohjailtavaksi.

Kasvin käyttö ja vaikutukset

Männyn nuorista vuosikasvaimista eli kerkistä saadaan yrttijuomaa, jota käytetään kylpyveteen ja höyryhengitysnesteisiin. Mänty saattaa lisätä virtsan, sapen ja hien eritystä. Se voi myös lieventää turvotusta, irrottaa limaa, lisätä ääreisverenkiertoa, vähentää liiallista hikoilua, virkistää verenkiertoa sekä lisämunuaisen kuorta ja hermostoa. Mäntyä on käytetty estämään virusten ja bakteerien kasvamista. Mäntyä on käytetty tehostamaan keuhkoputkissa olevien limakalvojen värekarvojen toimintaa sekä vähentämään verenpainetta ja hermoissa oleva kipuja. Sillä on pyritty myös matojen ja hyönteisten häätämiseen. Mänty voi aiheuttaa joillekkin hengenahdistusta. Mänty ja siitä saatava pihka saattavat aiheuttaa allergisille oireita.

Männynkerkkäsalaatti

Tarvittavat aineet

puolikas kurkku suikaleiksi leikattuina
3dl kaalisuikaletta
6-10kpl silputtuja männyn kerkkiä
1dl persiljaa

Salaatinkastikkeeseen

1rkl öljyä
1rkl vettä
1tl viinietikkaa
1 valkosipulinkynsi
suolaa maun mukaan

Ohje

Sekoita salaattiainekset. Lisää lopuksi salaatinkastike.
Keski-Suomen luontomuseo
puh. (014) 260 3812, (014) 260 3810
fax (014) 260 3811
luontomuseo@jyu.fi
Käyntiosoite: Vesilinna, Ihantolantie 5