LLTY011 Ravitsemus ja liikunta (luentokurssi) (4 op)
Osaamistavoitteet
Opintojakson suoritettuaan opiskelija
• osaa kuvata yleiset ravitsemussuositukset, niihin liittyvät fyysisen aktiivisuuden suositukset, suositusten laatimisen periaatteet ja keskeiset tieteelliset perusteet
• osaa kuvata väestön ravitsemuksen keskeiset muutostrendit
• osaa arvioida kriittisesti ravitsemuksen tutkimusmenetelmiä
• tietää ravitsemuksen merkityksen terveyden ylläpitämisessä elämänkulun eri vaiheissa
• osaa ottaa huomioon eri-ikäisten liikkujien ja urheilijoiden erityistarpeet ravitsemuksessa
Suoritustavat
Luentoja 15 tuntia
Itsenäinen opiskelu
Luennot ja kirjallisuus tentitään yhdessä
Avoin yliopisto: verkkoluennot (15 tuntia)
Luennot ja kirjallisuus tentitään yhdessä
Sisältö
Ravitsemus- ja ruokasuositukset, laadullisten suositusten tausta ja tieteelliset perusteet
Väestön ravitsemuksen muutostrendit
Väestön terveyden edistäminen ravitsemuksen keinoin
Ravitsemuksen merkitys liikunnassa ja urheilussa
Urheilijan ravitsemuksen erityiskysymyksiä
Ravitsemuksen tutkimusmenetelmät
Ravitsemustilan, energiankulutuksen ja –tarpeen arviointi
Lisätiedot
Kevätlukukausi
Oppimateriaalit
Valtion ravitsemusneuvottelukunta. Suomalaiset ravitsemussuositukset, uusin päivitys (ks. Korpin opintojaksokuvaus)
Nordic nutrition recommendations 2012. Part 1. Summary, principles and use. 2013. 5. painos. Copenhagen: Nordic Council of Ministers.
Kirjallisuus
ISBN-numero | Tekijä, julkaisuvuosi, teoksen nimi, julkaisija |
---|---|
978-951-9147-70-3 | Ilander O. (toim.) 2014. Liikuntaravitsemus – tehoa, tuloksia ja terveyttä ruuasta. Lahti: VK-Kustannus Oy. (408s.) |
Muu kirjallisuus ilmoitetaan myöhemmin. |
Arviointiperusteet
Tentti 100 %