Mitä huomenna syötäisiin? Näkökulmia ruokavalintojesi vaikutuksiin -verkkokoulutus
Verkossa, oman |
10-28 tuntia |
31.5.-6.8.2023 |
Keskisuomalaisille oman osaamisensa kehittämisestä kiinnostuneille |
Sisältö
Mitä huomenna syötäisiin? Näkökulmia ruokavalintojesi vaikutuksiin -verkkokoulutuksessa tutustut laaja-alaisesti koko ruokajärjestelmän toimintaan ja vaikutuksiin. Koulutus tarjoaa sinulle tietoa kestävästä ravitsemuksesta ja ruoantuotannosta. Kun opit tästä lisää, voit omilla ruokavalinnoillasi vaikuttaa ruokaketjun ympäristövaikutuksiin pellolta pöytään.
Koulutuksessa tarkastellaan yleisesti mitä kestävyys tarkoittaa. Kestävyyden eri osa-alueiden lisäksi syvennytään hyvinvointia edistävään ravitsemukseen ja miten ruoantuotantoketjun eri vaiheissa voidaan huomioida kestävyys.
Koulutuksessa opit esimerkiksi planetaarisesta ruokavaliosta ja erilaisten ruokatuotteiden ympäristövaikutuksista. Koulutuksessa käsitellään miten ruokahävikkiä vähentämällä ja valintojen oikealla kohdistamisella saadaan aikaan kestävämpää kuluttamista. Tämä voi tapahtua esimerkiksi hyödyntämällä kausituotteita, tutustumalla tuotteiden hiilijalanjälkeen, ravintosisältöön ja alkuperään. Lisäksi paneudutaan kestäviin viljelymenetelmiin maataloudessa sekä kiertotalouden ja digitalisaation mahdollisuuksiin lisätä kestävyyttä koko ruokaketjussa. Koulutuksessa tutustutaan myös ruokaturvan ja huoltovarmuuden merkitykseen yhteiskunnassa.
Koulutuksen käytyäsi omaat laajemman näkökulman tarkastella koko ruokaketjun toimintaa ja pystyt perustellummin tekemään kestäviä ruokavalintoja. Kuluttajana saat tietoa yritysten vastuullisuusviestinnästä ja osaat arvioida viestinnän oikeellisuutta kriittisesti.
Koulutuksen rakenne
- Kestävyyden perusteet
- Hyvinvointia edistävä ruokajärjestelmä
- Kestävä ruoan alkutuotanto
- Kiertotalous ja digitalisaatio maataloudessa
- Ravitsemus ja ruokavalion ympäristövaikutukset
- Kestävä kuluttaminen
- Ruokaturva ja huoltovarmuus
- Vastuullisuusviestintä
Kenelle?
Mitä huomenna syötäisiin? Näkökulmia ruokavalintojesi vaikutuksiin -verkkokoulutus on suunnattu etenkin keskisuomalaisille, aiheesta kiinnostuneille osallistujille. Tervetuloa mukaan, olitpa sitten
- yrittäjä
- työntekijä
- opiskelija
- työnhakija tai
- muuten vain osaamisesi täydentämisestä kiinnostunut.
Koulutus on suunnattu kuluttajille, joita kiinnostaa ruoantuotannon ja -kuluttamisen kestävyys. Se sopii niin opiskelijoille, ruoantuotannossa työskenteleville kuin muillekin omien ruokavalintojen vaikutuksista kiinnostuneille.
Jos olet pohtinut minkälainen ruokavalio olisi ilmaston näkökulmasta kestävä ja myös ravitsemuksellisesti sopiva, tässä koulutuksessa saat siihen suuntaviivoja ja lisätietoa. Jos sinua kiinnostaa tietää nykyaikaisen maatalouden mahdollisuuksista pienentää ympäristövaikutuksia ja huolehtia ruokaturvasta, koulutuksessa perehdyt tämän hetken suomalaiseen maatalouteen ja kehityssuuntiin.
Koulutuksen suorittaminen
Koulutus suoritetaan verkossa vapaasti, oman aikataulun mukaan. Koulutus avautuu toukokuun loppupuolella (päivämäärä tarkentuu lähempänä) ja sitä voi suorittaa 6.8.2023 saakka.
Koulutus sisältää eri asiantuntijoiden luentovideoita ja koulutusmateriaalia. Howspace-alustalla on myös itsenäisesti suoritettavia tehtäviä, mikäli haluat suorittaa verkkokoulutuksen laajempana versiona: esimerkiksi aiheeseen liittyvien tekstien pohjalta tehtävää reflektointia sekä myös osaamista kehittäviä monivalintatehtäviä.
Ilmoittautumisohjeet
Tähän koulutukseen on mahdollista ilmoittautua 6.8.2023 asti. Linkki ilmoittautumislomakkeelle Webropoliin: https://link.webropol.com/s/ruoka-verkkokoulutus. Ilmoittauduttuasi lähetämme sinulle linkin koulutuksen verkkoalustalle ja voit alkaa suorittaa koulutusta omaan tahtiisi.
Koulutus on osallistujille maksuton. Saat koulutuksen suorittamisesta todistukseksi diplomin.
Lisätietoja
Koulutuksen ovat suunnitelleet ja toteuttaneet yhteistyössä JYU:n, JAMK:n, Gradian ja Poken asiantuntijat.
Jos sinulla on kysyttävää, ota yhteyttä sähköpostitse polkukartta@jyu.fi tai puhelimitse: 050 476 0540 / Laura Kauniskangas (arkisin klo 9-15).
Lue myös hankkeessa julkaistuja blogitekstejä:
Koulutus kuuluu POLKU 2.0 -hankkeeseen, jonka päärahoittaja on Euroopan sosiaalirahasto. Rahoittavana viranomaisena toimii Keski-Suomen ELY-keskus. Hanketta rahoittavat myös Jyväskylän, Jämsän, Äänekosken ja Saarijärven kunnat sekä UPM-Kymmene Oyj.